Binnenkozijnen

Binnenkozijnen zijn belangrijk voor een constante temperatuur in uw woning, daarnaast geven nette binnenkozijnen uw huis ook een verzorgde uitstraling. Het vervangen van uw binnenkozijnen is een flinke investering. Lees in dit artikel wat er allemaal komt kijken bij de aankoop en het plaatsen van binnenkozijnen.

Wat kosten binnenkozijnen?

Zoals de naam al aangeeft, zijn binnenkozijnen bestemd voor in de woning. In tegenstelling tot buitenkozijnen hoeven ze dus niet per se weerbestendig te zijn. Hierdoor valt de prijs vaak iets lager uit. De kosten van binnenkozijnen zijn onder meer afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt: kunststof, hout of aluminium. Daarnaast spelen de arbeidskosten een rol wanneer u de kozijnen laat plaatsen.

Gemiddelde prijzen inclusief plaatsen en btw:

 

MateriaalAfmetingGemiddelde prijs
(inclusief plaatsing en btw)
Aluminium1 m2€800 - €950
Hout1 m2€750 - €900
Kunststof1 m2€ 700 - € 800

De prijzen in de bovenstaande tabel zijn gemiddelde prijzen. Bent u benieuwd naar de exacte prijzen voor nieuwe binnenkozijnen bij u thuis? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van kozijnspecialisten bij u in de buurt. U ontvangt tot wel 5 offertes die u op prijs en werkzaamheden vergelijkt. Zo kiest u voor de kozijnspecialist die het beste bij uw project past.

Soorten binnenkozijnen voor het raam

Binnenkozijnen voor ramen zijn er in allerlei soorten en maten. Of uw keuze valt op kunststof, aluminium of hout hangt onder andere af van de stijl van uw huis.

  • Houten kozijnen zijn erg verleidelijk voor personen die houden van een warme sfeer in huis. Hout is authentiek en het heeft iets ambachtelijks. Het zorgt ervoor dat kozijnen eruit zien zoals ze ooit bedoeld waren. Gebruik maken van houten kozijnen is zeker voor binnenkozijnen een uitstekende optie. Zelfs goedkopere zacht houten binnenkozijnen die bijvoorbeeld zijn gemaakt van vurenhout of lariks, voldoen prima. Dit type hout gaat tot wel 25 jaar mee. Binnenkozijnen van hardhout kunnen daarentegen wel 75 jaar oud worden. Dat betekent overigens niet dat hout geen onderhoud nodig heeft. Integendeel, het is belangrijk om de kozijnen jaarlijks te controleren op beschadigingen en deze dan ook te laten repareren.
  • Aluminium kozijnen zijn zeer geschikt voor een woning met een moderne en strakke uitstraling. Aluminium is bovendien een erg sterk materiaal dat weinig tot geen onderhoud vergt. Daarnaast is het maatvast. Dit betekent dat het niet gevoelig is voor temperatuurverschillen en dus niet uitzet of krimpt. Aluminium kozijnen zijn ook zeer geschikt voor een groot raamoppervlak. Dit type kozijn wordt bijvoorbeeld regelmatig toegepast in kantoorpanden, maar bewijst ook in de woning zijn dienst.
  • Kunststof kozijnen hoeven eigenlijk geen introductie. Dit type kozijn is de laatste 40 jaar erg populair geworden. Ze zijn ook een stuk verbeterd. Het toch wat lompe, kunstmatige uiterlijk dat de eerste kunststof kozijnen kenmerkte, is inmiddels veranderd in een kleurrijke look voorzien van diverse motieven. Zo creëert u bijvoorbeeld eenvoudig een houten uitstraling door het gebruik van kozijnen met houtnerf motief. Kunststof binnenkozijnen zijn een relatief goedkope, maar degelijke optie. U heeft er bovendien nauwelijks omkijken naar, als ze het VKG keurmerk bevatten.

Soorten binnenkozijnen voor binnendeuren en schuifpuien

Bij binnendeur kozijnen en schuifpuien is hout favoriet. Daarbij heeft u net als bij ramen de keuze uit zacht- en hardhout. Toch is het vooral hardhout dat goed geschikt is voor deurkozijnen. Deze vergen namelijk een stuk minder onderhoud en gaan veel langer mee. Merbau en Meranti zijn voorbeelden van hardhout dat vaak wordt gebruikt bij het vervaardigen van binnendeuren. Het is bij sommige bedrijven ook mogelijk om een binnendeurkozijn op maat te laten maken. Daarmee geeft u uw interieur nog meer een uniek uiterlijk.

In welke kleuren zijn binnenkozijnen beschikbaar?

Kunststof- en aluminium kozijnen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren. Net zoals u een kleur verf kiest uit de waaier van kleuren, doet u hetzelfde bij deze kozijnen. U vindt dus ongetwijfeld de kleur die het beste past bij de rest van uw interieur. Wie kiest voor hout, kiest voor de natuurlijke uitstraling. Hierbij speelt de kleur een minder belangrijke rol. In eerste instantie wordt vooral gekeken naar licht- of donkerkleurig hout.

Het schilderen van uw binnenkozijnen

In het geval van houten binnenkozijnen heeft u volop mogelijkheden. Het hout kunt u voorzien van een doorzichtige laag vernis, maar u kunt ze ook geheel naar eigen smaak wit, groen of knalrood schilderen. Kunststof kozijnen zijn lastig te verven en in principe heeft u uw keuze voor een bepaalde kleur al gemaakt bij aankoop. Sommige schildersbedrijven bieden deze klus overigens wel aan, maar eenvoudig is het niet. Datzelfde geldt voor aluminium. Het kost een hoop werk en wordt het niet vakkundig uitgevoerd dan brokkelt de verf er zo weer af.

Handige bespaartips

Er zijn verschillende manieren hoe u kunt besparen op uw uitgaven voor binnenkozijnen.

Meerdere kozijnen laten plaatsen

Wanneer u meerdere kozijnen laat plaatsen, bent u vaak goedkoper uit dan bij het laten plaatsen van maar een kozijn. Het is daarom goed om even door en rond uw woning te lopen om te zien of er meerdere kozijnen toe zijn aan vervanging. Is dit niet het geval? Vraag dan bijvoorbeeld aan uw buren of zij kozijnen hebben die toe zijn aan vervanging.

Zo bespaart u op de voorrijkosten en heeft u mogelijkheid tot kwantumkorting.

Type glas

U heeft bij binnenkozijnen de keuze uit diverse glassoorten. Omdat u in het algemeen minder dan bij buitenkozijnen hoeft te letten op de kou, hangt uw keuze vooral af van de vraag of uw ramen een geluidswerende werking moeten hebben. Daarnaast bieden binnenkozijnen de mogelijkheid om voor glasdecoratie te kiezen. Hoe hoog de totaalprijs uitvalt, hangt dus mede af van het type glas dat u uitkiest.

Wat betaalt u voor uw binnenkozijnen?

Nu heeft u alle informatie op en rij en weet u waar u op moet letten bij het vervangen van uw binnenkozijnen. Wat kost het laten vervangen van uw binnenkozijnen? Om daarachter te komen vraagt u eenvoudig offertes aan van tot wel 5 verschillende kozijnspecialisten. Zij sturen u hun beste offerte toe, waarna het vergelijken begint. Let hierbij onder andere op de werkzaamheden die in de prijs inbegrepen zitten. U kiest voor de kozijnenspecialist van uw keuze en u geniet binnenkort van prachtige en nieuwe binnenkozijnen.