Kozijn plaatsen

Wilt u besparen door uw gloednieuwe kozijn zelf te plaatsen? Dit is een mogelijkheid, maar is niet in alle gevallen verstandig. Alle do’s en dont’s voor het zelf plaatsen van een kozijn leest u hier.

Prijzen kozijn plaatsen

Ondanks de lange levensduur, zijn ook kozijnen soms aan vervanging toe. Nieuwe kozijnen bieden veel voordelen. Uw energierekening daalt, u profiteert van betere brand- en inbraakveiligheid en, ook niet onbelangrijk, u laat uw woning weer stralen. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan het plaatsen van nieuwe kozijnen. De totaalprijs van nieuwe kozijnen is opgebouwd uit verschillende onderdelen, waaronder de materiaalkosten, btw, isolatieglas en de montagekosten. Kiest u ervoor om de montage van uw nieuwe kozijnen uit te besteden aan een ervaren specialist? Dan kunt u rekening houden met de volgende prijzen:

Soort kozijnOppervlakteGem. prijs (incl. btw, montage en HR++ glas)
Kunststof kozijn1 m²€ 700 - € 800
Houten kozijn1 m²€ 750 - € 900
Aluminium kozijn1 m²€ 800 - € 950

Om te besparen op deze kosten kunt u ervoor kiezen om de kozijnen zelfstandig te plaatsen. De besparing die u dit oplevert is niet de minste, in sommige gevallen kunt u de prijzen van uw nieuwe kozijnen zelfs halveren wanneer u ervoor kiest om de plaatsing zelfstandig op u te nemen. Hoewel u hiermee veel geld bespaart, is het wel verstandig om 2 keer na te denken voordat u ambitieus aan uw doe-het-zelf project begint. Het plaatsen van kozijnen is namelijk een klus die vraagt om gespecialiseerde kennis, ervaring en materialen. Een fout is snel gemaakt en hiermee riskeert u een beschadiging aan uw gloednieuwe kozijnen of zelfs uw woning. Daarnaast kan het onjuist plaatsen van een kozijn leiden tot vocht- of isolatieproblemen waardoor u genoodzaakt bent het kozijn te vervangen. Uiteindelijk zal u dit meer kosten dan wanneer u de klus meteen goed uit laat voeren door een specialist.

Twijfelt u?

Twijfelt u tussen het zelfstandig plaatsen van het kozijn en het uitbesteden van de klus? Ook bij twijfel is het aanvragen van offertes een goede optie. U krijgt namelijk meer inzicht in de prijzen en ziet direct wat het verschil is in de kosten van het uitbesteden en het zelfstandig plaatsen van de kozijnen. Ziet u dat het prijsverschil reuze meevalt? Laat de klus dan lekker over aan een kozijnspecialist, dan weet u zeker dat u profiteert van de beste kwaliteit. Gelukkig kunt u ook wanneer u de klus uitbesteedt profiteren van een besparing op uw kozijnen. Kozijnspecialisten hanteren namelijk verschillende tarieven en er bestaat een goede kans dat u bij de duurste specialist tot wel 40% meer betaalt dan bij de goedkoopste specialist. Vergelijk daarom altijd eerst offertes voordat u uw handtekening zet. Door ons korte offerteformulier in te vullen vraagt u gratis offertes aan van tot wel 5 specialisten in uw regio. Binnen 2 werkdagen heeft u een mooi overzicht van de verschillende prijzen en kan het vergelijken beginnen. Zo profiteert u van de kwaliteit van een vakman én de laagste prijzen voor uw kozijnen. Het aanvragen van offertes is overigens geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.

kozijn plaatsen

Kozijnen plaatsen: de voor- en nadelen

Twijfelt u tussen het zelf plaatsen van uw kozijn en het uitbesteden van de klus? Het zelfstandig plaatsen van kozijnen heeft bepaalde voordelen, maar ook nadelen. Een belangrijk voordeel van het zelf monteren van kozijnen is de besparing die u dit oplevert. Dit is voor sommige mensen een drijfveer om de montage in eigen handen te nemen. Toch moet u wel rekening houden met enkele nadelen die komen kijken bij het zelf plaatsen van uw kozijnen:

 • Het zelf plaatsen van kozijnen kost de nodige tijd, moeite en kan, zeker voor een beginnende doe-het-zelver, een frustrerende klus zijn.
 • U loopt een groter risico op beschadigingen en foutieve montage.
 • U kunt geen aanspraak doen op een garantieregeling wanneer uw kozijnen defect zijn door foutieve plaatsing.
 • Het monteren van een kozijn vraagt om de juiste materialen en gereedschappen, zoals raamankers en montageschuim. Wanneer u hier niet over beschikt moet u deze huren of aanschaffen.

Heeft u er vertrouwen in dat u deze klus succesvol kunt klaren? Maak dan gebruik van onderstaande tips.

Hoe plaats ik een kozijn?

Het plaatsen van kozijnen is een uitdagende klus. Om uw klus zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, is het verstandig om goed stil te staan bij de volgende punten:

 • goede voorbereiding
 • het juiste gereedschap
 • de plaatsing en afwerking van het kozijn

kozijn plaatsen woning

Voorbereiding kozijn plaatsen

Een goed begin is het halve werk. Het is niet voor niets dat dit spreekwoord zo vaak wordt gebruikt, de juiste voorbereiding is namelijk essentieel voor een goed verloop van de klus. Wanneer u de kozijnen zelf plaatst, mist u het persoonlijke advies van een specialist. Doe voorafgaand aan uw aankoop dus uitgebreid onderzoek naar de verschillende soorten kozijnen, om te zien welk kozijn het beste aansluit op uw wensen.

Ook bij het bepalen van de afmetingen is een grote mate van nauwkeurigheid vereist. Bij kunststof, aluminium en stalen kozijnen is het vrijwel onmogelijk om foute afmetingen achteraf te herstellen. Een kleine speling is daarnaast noodzakelijk. Kunststof, hout en aluminium zijn namelijk materialen die ‘werken’ door wisselende weersomstandigheden. Besteed dus voldoende aandacht aan het opmeten van uw kozijnen en meet altijd meerdere keren, zodat u zeker weet dat u goed zit.

Het juiste gereedschap

Maak voordat u het kozijn gaat plaatsen een lijst van de benodigde gereedschappen. Sla deze stap niet over, u baalt er namelijk behoorlijk van als u halverwege de montage moet stoppen omdat u een gereedschap mist. De exacte lijst van gereedschappen kan per soort kozijn verschillen, maar de kans is groot dat u de volgende gereedschappen sowieso nodig heeft:

 • werkhandschoenen, helm en veiligheidsbril
 • waterpas
 • hamer
 • boormachine
 • schroeven + schroevendraaier
 • tochtrubbers
 • spijkers
 • pluggen
 • kit of purschuim

Heeft u de juiste gereedschappen verzameld? Zorg dan ook dat u een extra persoon gereed heeft staan die u kan ondersteunen bij de werkzaamheden. Bij het tillen van het kozijn en vooral ook de beglazing kan een extra paar handen zeer goed van pas komen. U wilt natuurlijk niet dat uw waardevolle HR++ glas in scherven op de vloer eindigt.

Deurkozijnen plaatsen

Stappen kozijnen plaatsen

Als u het kozijn in huis heeft en u heeft alle gereedschappen klaarliggen, dan bent u aangekomen bij het belangrijkste onderdeel: het plaatsen van de kozijnen. Het plaatsen van het kozijn wordt opgesplitst in verschillende stappen:

 • demontage van het oude kozijn
 • plaatsen van het nieuwe kozijn
 • afstellen kozijn
 • afwerking

Gaat u het kozijn zelf plaatsen? Zorg er dan voor dat u beschikt over een duidelijke montagehandleiding voor uw specifieke kozijn. Deze montagehandleiding wordt in sommige gevallen standaard meegeleverd, in andere gevallen zal u hierom moeten vragen bij de leverancier of fabrikant.

kozijn plaatsen en inmeten

Kozijnen plaatsen toch uitbesteden?

Zoals u waarschijnlijk heeft gemerkt is het plaatsen van een kozijn geen alledaags werk. Heeft u weinig ervaring met dit soort klussen? Dan wordt er een hoop tijd en energie van u gevraagd om de kozijnen op correcte wijze te monteren. Onderschat deze klus vooral niet. Nieuwe kozijnen zijn een grote investering en gaan bij goede montage jarenlang mee. Onjuiste montage zorgt er echter voor dat u uw kozijnen vroegtijdig moet vervangen of dat de kozijnen slecht isoleren, met een hoge energierekening als gevolg. Schakel bij twijfel dus altijd een specialist in. Deze specialist is bovendien vrijwel altijd in het bezit van het KOMO- of VKG-Keurmerk.  Al uw zorgen worden dan uit handen genomen en u blijft daarnaast niet achter met de rommel. De vakman neemt al het bouwafval lekker mee. Zo kunt u weer probleemloos decennia lang vooruit met uw op maat gemaakte kozijnen.

Besparen op het laten plaatsen van uw kozijn

Kiest u ervoor om de plaatsing van de kozijnen uit te besteden aan een vakman? Een verstandige keuze. Niet alleen omdat u dan gegarandeerd bent van goede kwaliteit, maar ook omdat u de mogelijkheid heeft om te besparen op de kosten. Zoals een computer bij de ene speciaalzaak duurder is dan bij de andere, is ook de prijs van een kozijn afhankelijk van de aanbieder die u kiest. Het prijsverschil tussen de verschillende kozijnspecialisten kan oplopen tot wel 40%. Het vergelijken van de prijzen loont dus. Omdat u niet telkens weer opnieuw die offertes aan wilt vragen van de verschillende specialisten, bieden wij u graag de mogelijkheid om offertes aan te vragen van 5 kozijnspecialisten in uw regio, door slechts 1 offerteformulier in te vullen. Na het versturen van uw offerteformulier, heeft u binnen 2 werkdagen alle prijzen in huis. Vergelijk deze offertes met elkaar en bespaar een aanzienlijk bedrag op uw kozijnen. Het aanvragen van offertes is uiteraard gratis én vrijblijvend. Zonder vervelende verplichtingen genieten van alle voordelen, zo zien wij dat graag.

kozijnen offertes aanvragen