Kozijnen keurmerken

Bij de aanschaf van nieuwe kozijnen staat kwaliteit vaak hoog in het vaandel. Er zijn verschillende keurmerken waarmee kozijnen worden gekeurd. Wat betekenen de keurmerken van uw kozijnen?

Voldoet uw kozijnspecialist?

Bij aanschaf van nieuwe kozijnen kunt u de kwaliteit van uw kozijnspecialist controleren door te kijken of het bedrijf over bepaalde keurmerken beschikt. Hiermee kunt u bepaalde garanties krijgen, waardoor u nog langer plezier heeft van uw nieuwe kozijnen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van kozijnspecialisten bij u in de buurt.

Kozijnen keurmerken

kozijnen keurmerken Keurmerken worden gebruikt om de kwaliteit van bepaalde producten te garanderen. Er zijn vele kozijnen keurmerken, die zich vaak richten op verschillende aspecten in de kozijnensector, zoals
de veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van kozijnen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest bekende keurmerken voor kozijnen:

  • VKG–keurmerk
  • FSC–keurmerk
  • KOMO–keurmerk
  • CE–markering
  • ISO 9001
  • SKG–keurmerk
  • Politiekeurmerk Veilig Wonen

VKG–keurmerk

VKG staat voor Vereniging Kunststof Gevelindustrie. Dit is een branchevereniging voor leveranciers van kunststof kozijnen. Leden van deze vereniging moeten aan de voorwaarden van de vereniging voldoen, als zij in aanmerking willen komen voor het keurmerk. Hiermee wil de VKG het kwaliteitsniveau van ramen en deuren verhogen. Als uw kozijnen zijn voorzien van dit keurmerk, dan bent u verzekerd van 10 jaar garantie op de productie en montage.

FSC–keurmerk

Voor houten kozijnen bestaat het FSC–keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor verantwoord bosbeheer. Als organisaties het FSC–keurmerk willen krijgen, moet de hele organisatie voldoen aan de regels van FSC met betrekking tot de economische, ecologische en sociale aspecten van bosbeheer. Zo moet voor iedere boom die wordt gekapt een nieuwe boom worden geplant. Kozijnen van hout met dit keurmerk zijn milieubewust geproduceerd.

KOMO–keurmerk

Producten voorzien van het KOMO–keurmerk voldoen aan de eisen die de Nederlandse overheid stelt aan producten en diensten in de bouwsector, zoals het Bouwbesluit, het Besluit bodemkwaliteit en andere eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Dit keurmerk geldt voor alle soorten kozijnen, zo zijn houten kozijnen met het KOMO–keurmerk bijvoorbeeld altijd milieuvriendelijk geproduceerd.

CE–markering

Een CE–markering is een label voor kozijnen (en deuren) die voldoen aan Europese eisen op het gebied van waterdichtheid, luchtdoorlatendheid en windbestendigheid. Door deze markering kunnen fabrikanten aantonen dat er nagenoeg geen productiefouten mogelijk zijn in hun producten. Als uw nieuwe kozijnen voorzien zijn van een CE–markering, dan bent u zeker van kwalitatief goede kozijnen. Sinds 2009 moeten alle kozijnen gemarkeerd zijn met een CE–markering. Zo is de kwaliteit van kozijnen in Nederland verbeterd.

ISO 9001

Een wereldwijde norm voor kwaliteitsmanagement is ISO 9001. Deze norm wordt gebruikt om producten te beoordelen op basis van eisen van klanten en de wettelijke regelgeving die van toepassing is op kozijnen. Kozijnen die voorzien zijn van het ISO 9001 keurmerk worden wereldwijd erkend als kwalitatief goede kozijnen.

SKG–keurmerk

Ook voor hang- en sluitwerk van uw kozijnen bestaat een keurmerk. Het keurmerk van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) wordt vergeven aan hang- en sluitwerk dat voldoet aan de strenge eisen voor het vergroten van de inbraakveiligheid van uw woning. Tegenwoordig moet hang- en sluitwerk dat verkocht wordt minimaal beschikken over SKG klasse 2, hiermee wordt de kans op inbraak verkleind met wel 90%.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Een keurmerk dat niet alleen voor uw kozijnen geldt, maar voor uw gehele woning, is het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk is in het leven geroepen om woningen te voorzien van preventieve maatregelen tegen vandalisme, inbraak, overlast en criminaliteit. Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben minder kans op inbraak dan woningen zonder dit keurmerk. Het keurmerk werkt met een 100-puntensysteem. Zo heeft een woning met 81 punten 81% minder kans op inbraak. Hoe beter uw kozijnen zijn beveiligd, hoe hoger uw score dus zal uitvallen. Ook geven verzekeraars korting op de premie voor uw inboedelverzekering wanneer uw woning voorzien is van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Offertes vergelijken

Als u kozijnen met elkaar wilt vergelijken, dan is het belangrijk om meerdere offertes aan te vragen. Zo kunt u tot wel 40% besparen bij de aanschaf van nieuwe kozijnen. Daarnaast kunt u de verschillende kozijnspecialisten met elkaar vergelijken op basis van de keurmerken waar zij over beschikken. Uiteindelijk bent u altijd verzekerd van kwalitatief goede kozijnen.