Kozijnen met dubbel glas

Met dubbel glas in uw kozijnen bespaart u op uw stookkosten. Welk soort dubbel glas is geschikt voor uw kozijnen?

Prijzen voor beglazing

In de meeste kozijnen wordt tegenwoordig dubbele beglazing geplaatst. We hebben de meest voorkomende soorten, prijzen en besparing voor u op een rijtje gezet.

 Prijs (excl. arbeidskosten)Energiebesparing per m²Energiebesparing per woning met 20 m² aan glas
Standaard dubbel glas€ 65 per m²€ 7 per jaar€ 140 per jaar
HR glas€ 70 per m²€ 9 per jaar€ 180 per jaar
HR+ glas€ 75 per m²€ 11 per jaar€ 220 per jaar
HR++ glas€ 80 per m²€ 13 per jar€ 260 per jaar
HR+++ glas€ 120 per m²€ 14 per jaar€ 280 per jaar

In een offerte staat meestal aangegeven welke beglazing in uw nieuwe kozijn zit. U kunt deze gemakkelijk aanvragen op de website.

Soorten isolatieglas

Dubbele beglazing wordt ook wel isolatieglas genoemd, omdat het beter isoleert dan enkel beglazing. Nieuwe kozijnen worden vaak standaard geleverd met dit isolatieglas. Tegenwoordig wordt het voor vrijwel alle nieuwbouw woningen en renovaties van woningen gebruikt. Er zijn de volgende soorten dubbele beglazing:

  • Standaard dubbel glas: 2 glasplaten, gescheiden door lucht.
  • HR, HR+, HR++ glas: 2 glasplaten gescheiden door lucht of gas.
  • HR+++ glas: 3 glasplaten gescheiden door edelgas.

Prijs en terugverdientijd

Als u dubbele beglazing in uw nieuwe kozijnen wilt laten plaatsen, dan is HR++ een zeer goede keuze. Dan heeft u namelijk de beste verhouding tussen prijs en besparing. Doordat het goed isoleert, bespaart u hiermee relatief veel energiekosten. Daarom is deze beglazing een goede investering. Het is duurder dan standaard dubbele beglazing, maar dit verschil in prijs (€15 per m²) heeft u binnen 2,5 jaar alweer terugverdiend. Drielaags HR+++ glas isoleert iets beter, maar is een stuk duurder, waardoor de terugverdientijd erg lang is.

Energie besparen

Als u veel energie wilt besparen, dan is HR+++ beglazing de beste keuze. Doordat dit uit drie glaslagen bestaat, isoleert het beter dan dubbel glas. Daarom wordt dit vaak geplaatst in kozijnen in zogenaamde passief huizen. Dit zijn huizen met een zeer laag energieverbruik. Daarnaast isoleert HR+++ beglazing ook het geluid zeer goed. Het kan dus een goede keuze zijn als u veel geluidsoverlast van buiten heeft, zoals een drukke weg of vliegveld.

Goedkope alternatieven

Wilt u glas vervangen in ruimtes waar de temperatuur altijd laag is, dan kunnen standaard dubbel glas of HR(+) goedkope alternatieven zijn. Denk hierbij aan ruimtes waar u zelden of nooit de verwarming aan heeft, zoals de zolderkamer of een slaapkamer. Omdat deze ruimtes minder verwarmt worden, kan hier ook weinig gestookte warmte verloren gaan. U kunt er daarom voor kiezen om minder isolerende beglazing in uw ramen en kozijnen te plaatsen.

Kozijnen en glas vervangen

Als u besluit om dubbel glas te plaatsen, dan kan het voordelig zijn om ook uw kozijn te vervangen. Een nieuw model is altijd geschikt om dubbele beglazing in te plaatsen. Oudere modellen moeten vaak eerst nog bewerkt worden voor het glas erin past. Als ze binnen 5 jaar vervangen moeten worden, dan haalt u deze bewerkingskosten er niet uit. In dat geval is het op lange termijn voordeliger om tegelijk met het glas ook uw kozijnen te vervangen.

40% prijsvoordeel door offertes vergelijken

De kosten kunnen per kozijnaanbieder sterk verschillen. Dit verschil kan oplopen tot wel 40%. We raden u daarom aan om gratis meerdere offertes te vergelijken. Zo kunt u eenvoudig honderden euro’s prijsvoordeel krijgen op kozijnen met dubbel glas.