Kozijnen schoonmaken

Het onderhouden en schoonmaken van kozijnen is van invloed op de levensduur. Welk materiaal sluit aan op uw wensen en hoe kunt u uw kozijnen schoonmaken?

Prijs kozijnen schoonmaken

Het schoonmaken van uw kozijn verschillen per materiaal. Bij kunststof, aluminium of staal liggen de kosten lager dan bij hout. Als uw kozijnen in dusdanig slechte staat zijn dat ze beter vervangen kunnen worden, dan raden wij u aan om hiervoor een kostenoverzicht aan te vragen bij verschillende kozijnspecialisten. Dit doet u al binnen 2 minuten door gratis en vrijblijvend verschillende offertes aan te vragen.

Waarom kozijnen schoonmaken?

Uw kozijnen krijgen gedurende het hele jaar veel te verduren. Vooral buitenkozijnen worden constant blootgesteld aan bijvoorbeeld zonlicht, (lucht)vervuiling, neerslag, zand en insecten. Door deze factoren verliezen kozijnen hun natuurlijke glans, kleur en duurzaamheid. Het tijdig schoonmaken van uw kozijnen verlengt de levensduur. Het onderhoud van uw kozijnen verschilt per materiaal, zo hebben houten kozijnen meer onderhoud nodig dan kozijnen van kunststof, aluminium of staal. Hieronder staan de verschillende onderhoudsbehandelingen op een rijtje.

Houten kozijnen schoonmaken

Het is verstandig om houten kozijnen jaarlijks schoon te maken, zodat het hout- en schilderwerk langer meegaan. Daarnaast adviseren we u om hardhout één keer in de 5 jaar te schuren en schilderen. Een zachthouten kozijn is vochtgevoeliger en dus raden we aan om die één keer per 2 jaar van een nieuwe verflaag te voorzien.
Houten kozijnen kunnen worden schoongemaakt met een sopje, warm water en een zachte doek. Tijdens deze jaarlijkse schoonmaak kunt u direct controleren of er zwakke plekken in de kozijnen zijn ontstaan, zodat u deze kunt schuren en overschilderen. Wanneer houten kozijnen op de juiste wijze worden schoongemaakt en onderhouden, voorkomt dit ook houtrot.

Kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Het jaarlijks schoonmaken van deze kozijnen met warm water en een schoonmaakmiddel zonder bleek of schuurmiddel is voldoende. Na deze schoonmaakbeurt kunnen de kozijnen in de wax worden gezet. Door de wax hecht vuil zich minder snel aan uw kozijn, waardoor de kleur helder blijft. Daarnaast zult u minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken.

Let op: niet ieder kunststof kozijn is geschikt voor een waxlaag. Vraag uw kozijnleverancier wat voor uw kozijnen van toepassing is.

Aluminium kozijnen schoonmaken

Ook aluminium kozijnen hoeft u enkel schoon te maken en in de wax te zetten. Dit kan jaarlijks met een regulier vloeibaar schoonmaakmiddel en een zachte doek. Bij grote vervuiling kan er gebruik worden gemaakt van een schoonmaakmiddel speciaal voor aluminium. Na het schoonmaken moeten de kozijnen goed worden nagespoeld met water. Ook bij deze kozijnen geldt dat wax bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf.

Kozijnen schoonmaken

Stalen kozijnen schoonmaken

Tijdens het ramen wassen kunt u uw stalen kozijnen schoonmaken met een natte doek en een vloeibaar reinigingsmiddel. Dit is voldoende voor het onderhouden van uw stalen kozijnen. Gebruik bij stalen kozijnen vooral geen schuurmiddelen, schuursponsjes, chloor of andere vormen van zuur.

Hang- en sluitwerk schoonmaken

Naast het schoonmaken van uw raamkozijnen, is het ook belangrijk om het hang- en sluitwerk goed te onderhouden. Het hang- en sluitwerk bestaat uit de bewegende delen van het kozijn. De bewegende delen kunnen 1 à 2 keer per jaar worden gecontroleerd en ingevet met een teflonspray. Gebruik hiervoor geen olie, want dit trekt vuil aan.

Schoonmaaktips

  • Gebruik nooit reinigingsmiddelen met schurende werking
  • Controleer of het schoonmaakmiddel biologisch afbreekbaar is, door te kijken naar keurmerken
  • Gebruik nooit een schuurspons
  • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek of chloor
  • Spoel kozijnen na het reinigen zorgvuldig af met water
  • Gebruik (indien van toepassing) na het schoonmaken wax ter bescherming
  • Vraag in geval van twijfel altijd advies aan uw kozijnenleverancier

Repareren of toch vervangen?

Tijdens het schoonmaken van uw kozijnen kan het zijn dat u gebreken opmerkt. Het is verstandig om direct in actie te komen. Als uw kozijn ernstig is aangetast kan het verstandiger zijn om uw kozijn te vervangen. Uiteindelijk voorkomt u dan een eventuele lekkage of het ontstaan van houtrot.

U bespaart tot 40% met offertes

Kiest u voor vervanging, dan kunt u vrijblijvend meerdere offertes vergelijken van kozijnenspecialisten. Door de verschillende prijzen naast elkaar te leggen, bespaart u tot wel 40%. Ook kan een kozijnenspecialist u adviseren over het onderhoud van uw kozijnen.