Verminder tocht in uw kozijnen!

Tocht in uw woning is niet prettig. Het voelt koud aan en zelfs extra stoken helpt onvoldoende. U leest hier alles over de mogelijkheden bij tocht in onder andere uw kozijnen.

Kosten

De kosten voor het vermijden van tocht lopen zeer uiteen. Als u de tocht in uw kozijnen kunt verminderen door het gebruik van tochtstrips, dan kunt u denken aan bedragen vanaf €10 voor 9 meter lange strips van schuim. Voorzetramen zijn echter duurder in aanschaf, maar wellicht voor uw woning effectiever om te gebruiken. Voor de mogelijkheden van tochtbestrijding in uw woning kunt u hier contact opnemen en offertes vergelijken van kozijnspecialisten in uw regio.

Tocht in uw woning

Vooral in de wintermaanden is het een veelvoorkomend en herkenbaar probleem: tocht in uw woning, en vooral bij uw kozijnen. Door spleten en kieren verdwijnt een groot deel van de warmte. Het wooncomfort van uw woning kan dusdanig worden verslechterd dat u er grote hinder van ondervindt. Er zijn een aantal mogelijkheden om tocht in uw woning te voorkomen of tegen te gaan.

  • Goede isolatie
  • Tochtbestrijding
  • Verbeter uw binnenklimaat
  • Tips tegen tocht

Goede isolatie

Als u van plan bent om binnenkort uw kozijnen te vervangen dan kunt u daarmee de isolatiewaarde van uw woning aanzienlijk verbeteren. Een goed geïsoleerde woning heeft vele voordelen en is dan ook zeker het overwegen waard. Goede isolatie zorgt ervoor dat uw stookkosten aanzienlijk worden verminderd, waardoor u niet alleen tocht tegen gaat maar ook uw energierekening verlaagt. Het meest gebruikte isolatieglas in woningen is HR ++ glas. Dit glas bestaat uit twee platen van glas met daar tussen een laag gas. Als u isolatieglas in uw bestaande kozijnen wilt plaatsen is het verstandig om vooraf een kozijnspecialist te vragen naar de mogelijkheden van uw kozijnen.

Voorzetramen

Als u geen budget heeft voor het vervangen van enkel glas door dubbel glas dan zijn voorzetramen in uw kozijnen een goed alternatief. Met voorzetramen creëert u een soort tweede laag voor uw enkel glas, waardoor uw woning extra wordt geïsoleerd.

Tochtbestrijding

Als u momenteel al druk bezig bent om de isolatie van uw woning te verbeteren dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van isolatiefolie of kit om tochtplekken tegen te gaan. In iedere woning zijn er plekken die gevoelg zijn voor tocht. Deze lichten we voor u toe zodat u hier rekening mee kunt houden.

> Isolatiefolie

isolatiefolie

Veelgebruikte isolatiefolies zijn luchtkussenfolie en foam. Isolatiefolie zorgt ervoor dat de warmte in uw woning niet verloren gaat. Isolatiefolie ontleent zijn werking aan warmteweerkaatsing en is voorzien van een aluminiumachtige glimmende laag. Bij isolatiefolie is het belangrijk dat er altijd een luchtlaag zit tussen het folie en de constructie (bijvoorbeeld een radiator of een dak). Als u gebruik wilt maken van isolatiefolie dan kunt u het beste contact opnemen met een specialist, omdat de functionaliteit van isolatiefolie zeer afhankelijk is van een correcte plaatsing. Als isolatiefolie niet goed wordt geplaatst isoleert het niet of nauwelijks.

> Tochtstrips

Een andere zeer simpele manier om tocht in uw woningkozijnen te verminderen is het plaatsen van tochtstrips in bijvoorbeeld uw kozijnen. Door het gebruik van tochtstrips kunt u energie besparen waardoor u voordeliger uit bent. Als u tochtstrips wilt plaatsen is het belangrijk om vooraf te bepalen op welke plekken de strips het meeste opleveren. De buitendeur,
kozijnen en deuren naar onverwarmde ruimtes (garages en bijkeukens) zijn zeer geschikte plaatsen voor tochtstrippen.

> Veel voorkomende tochtplekken

De begane grond, gevel, zolder, bovenste verdieping en het dak zijn veel voorkomende plekken waar tocht vandaan komt. Ook kunt u kieren tegenkomen tussen draaiende kozijndelen van ramen en deuren en op de aansluiting van uw kozijnen naar de gevel. Op de begane grond vindt u vaak kieren rond te meterkast en kruipruimte, maar ook bij de brievenbus in uw voordeur.

Verbeter uw binnenklimaat

Door uw woning te controleren op tochtplekken kunt u het wooncomfort aanzienlijk verbeteren. De thermostaat hoeft niet constant een graadje hoger dus u verlaagt de stookkosten op den duur aanzienlijk. Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat met zo’n 80 m³ omlaag na het dichtmaken van naden en kieren in de woning. Dit is niet alleen beter voor uw portemonnee maar ook voor het milieu.

Tips tegen tocht

  • Gebruik uw hand of een brandende aansteker om te kijken waar de tocht vandaan komt.
  • Klus en isoleer zorgvuldig, zodat er minder naden en kieren ontstaan.
  • Kies per klus het juiste isolatiemateriaal. Als u twijfelt kunt u contact opnemen met uw kozijnspecialist voor advies.
  • Maak niet alle kieren en naden binnen in uw woning dicht. Verbeter uw woonomgeving door niet alleen goed te isoleren maar let ook op de juiste ventilatie. Dit is niet alleen goed voor uw woning maar ook voor uw gezondheid.

Goed voor u en het milieu

Als u na het lezen van dit artikel meer wilt weten over de mogelijkheden van tochtbestrijding in uw woning dan kunt u hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken van verschillende kozijnspecialisten in uw regio. Consumenten die u voorgingen, bespaarden tot wel 40% op de tochtbestrijding in hun woning.