Het belang van goede ventilatie

Onvoldoende ventilatie brengt veel risico’s met zich mee, niet alleen voor uw woning, maar ook voor uw gezondheid. Lees hier handige tips om uw woning goed te ventileren.

Ventilatie essentieel voor een gezonde woning

Goede ventilatie is onmisbaar in iedere woning. Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 10 liter vocht per dag met dagelijkse activiteiten, zoals douchen, koken en afwassen. Met goede ventilatie verplaatst u deze vochtige en vervuilde lucht naar buiten en haalt u frisse en schone lucht naar binnen. Dit geeft niet alleen een fijn gevoel, maar u voorkomt ook nog eens gezondheidsklachten die door een ongezonde lucht kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn, keelpijn, allergieën en luchtwegproblemen.

Ook voor uw woning is goede ventilatie erg belangrijk. Door de grote hoeveelheid vochtige lucht die een woning met slechte ventilatie bevat, krijgen huisstofmijt, vochtplekken en schimmels de kans om uw woning aan te tasten. Ziet u loslatend behang of afgebladderde verf in uw huis? Dit is vaak een gevolg van slechte ventilatie. Ook uw kozijnen hebben last van slechte ventilatie. Zo kan vochtige lucht houtrot bij houten kozijnen of condens op uw ramen veroorzaken. Goede ventilatie is dus essentieel voor een gezonde leefomgeving, maar hoe ventileert u uw woning op de juiste manier?

kozijnen

Wat is goede ventilatie?

Tijdelijk een paar uur een raam open laten staan of één keer per maand uw woning luchten door alle ramen en deuren open te zetten. Dit zijn goede manieren om frisse lucht in uw woning te halen, maar onder goede ventilatie valt dit helaas niet. Wanneer de ramen en deuren weer gesloten zijn is de lucht in uw woning namelijk binnen no time weer vervuild. Wat is dan wel goede ventilatie? Goede ventilatie voldoet aan één belangrijke voorwaarde: het vindt 24 uur per dag, 7 dagen per week plaats. Geen zorgen, u hoeft uw ramen niet constant wagenwijd open te zetten. Uw woning ventileren doet u op de volgende manieren:

  • De meeste ramen zijn voorzien van ventilatieroosters. Laat deze altijd openstaan, dus ook in de winter. De lucht in uw woning kan dan continu ververst worden.
  • Heeft u geen ventilatieroosters in uw ramen? Laat dan uw klapraam altijd openstaan of zet uw raam op een kier.
  • Ook als uw woning is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem, is het van belang dat deze altijd aanstaat.

Bij activiteiten als douchen of koken wordt er met name veel vocht geproduceerd. Extra ventilatie door het openzetten van een raam of het aanzetten van de mechanische ventilatie of afzuigkap is dan verstandig.

Ventilatie en isolatie: hoe te combineren?

Goede ventilatie is heel simpel, maar wordt helaas nog te weinig gedaan. Ongeveer 80% van alle woningen bevat een schadelijke hoeveelheid huisstofmijt en ongeveer 20% is voorzien van vochtplekken en/of schimmels. Een reden waarom woningen niet goed worden geventileerd is omdat veel mensen, vooral in de wintermaanden, bang zijn veel kou naar binnen te halen met hoge stookkosten als gevolg. Het verwarmen van vochtige lucht kost echter meer energie dan het verwarmen van schone lucht, zorgen om een hoge energierekening hoeft u zich dus niet te maken. De conclusie is dan ook overduidelijk: voorzie uw woning constant van ventilatie en houdt uw leefomgeving gezond.

ventilatie woning

3/5 - (3 stemmen)