Bijzondere vormen kozijnen

Als u kozijnen met bijzondere vormen nodig heeft, dan zijn er veel mogelijkheden. Kies voor een bijzondere uitstraling met een rond, schuin of gebogen kozijn.

Bijzondere vormen

gebogen kozijn

Niet alle kozijnen zijn vierkant of rechthoekig. In oude huizen werd er met allerlei verschillende modellen gewerkt. Maar ook in nieuwe huizen zien we regelmatig bijzondere vormen terug. Het is inmiddels goed mogelijk om daar val-, draai- of tuimelramen in de kozijnen te laten plaatsen. Gaat u een bestaand kozijn vervangen of kiest u juist voor een nieuw exemplaar in een aparte vorm? In dit artikel leest u meer over de meest toegepaste bijzondere vormen:

  • Rond
  • Schuin
  • Gebogen of getoogd

Bijzondere vormen kozijnenRond

U kunt kiezen voor een rond kozijn in uiteenlopende maten. Daarnaast behoren ook half- of kwart ronde kozijnen tot de mogelijkheden en kunt u diverse vlakverdelingen kiezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan roeden.

Schuin

Een schuin kozijn wordt bijvoorbeeld veel toegepast als nokkozijn. Maar ook ruitvormige kozijnen of bijzondere ramen met vormen zoals een punt of schuine zijde zijn mogelijk.

Gebogen of getoogd

Bij een getoogd kozijn zit er een bolling aan de bovenkant van het raam. Bij gebogen kozijnen is de bolling groter en lijkt het bijna op een half rond raam. Vooral bij oudere huizen werden deze bijzondere vormen veel toegepast. U kunt bovendien ook denken aan zowel een gebogen raamkozijn als een gebogen ruit, zoals u misschien kent van een oude winkelpui of klassieke erker.

Kunststof, hout en aluminum kozijnen

Bijzondere vormen kozijnen worden van zowel kunststof en hout als van aluminum gemaakt. Bij oudere huizen en monumenten vraagt het vaak om timmervakmanschap en wordt er bijvoorbeeld gewerkt met hardhout. Kunststof en aluminium worden meer toegepast in nieuwe woningen. Soms levert een kozijnspecialist bepaalde veelgevraagde modellen al standaard. Dat kan aantrekkelijk zijn, omdat er aan maatwerk vaak een hoger prijskaartje hangt. Houd ook rekening met een extra levertijd van gemiddeld 3 weken.

Smaken verschillen

Welk huis of gebouw in Nederland heeft de mooiste kozijnen met bijzondere vormen volgens u? Smaken verschillen. Wij opperen alvast een Amsterdamse gevel met ronde kozijnen. Wij zijn benieuwd naar uw inzending!

Bijzondere vormen kozijnen

 

Rate this post