Condens op ramen

Condens op uw ramen kan flink vervelend zijn en op lange termijn voor schade aan uw woning zorgen. Wat is de oorzaak en hoe voorkomt u condens op uw ramen? Dat leest u hier.

Wat is condens?

Condens in huis veroorzaken we helemaal zelf. Het ontstaat namelijk door alledaagse activiteiten, zoals het uitademen van lucht, douchen of koken. Een gemiddeld gezin produceert zo’n 10 liter vocht per dag. Deze vocht hangt als damp in de lucht, maar wanneer de damp in aanraking komt met koude oppervlakken, zoals een raam, ontstaat er condensvorming. U herkent dit aan de kleine waterdruppels die zichtbaar zijn op uw ramen. Vooral in de ochtend komt u dit verschijnsel tegen, omdat uw ramen dan het koudst zijn. Een keer condens op uw ramen is niet direct schadelijk, maar komt dit regelmatig voor? Dan is het aan te raden om stappen te ondernemen, omdat er anders vervelende vochtproblemen kunnen ontstaan, zoals:

  • schimmelvorming
  • houtrot van bijvoorbeeld uw kozijnen
  • loslaten van behang of stucwerk
  • ongedierte, zoals zilvervisjes of pissebedden

Zit de condens aan de binnenkant van uw ramen. Dan is er een simpele oplossing om bovenstaande situaties te voorkomen.

condens op ramen

Een eenvoudige oplossing: ventileer!

In 75% van de gevallen duidt condens op ramen op te weinig ventilatie. Door ventilatie wordt het vocht in uw woning afgevoerd en houdt u de luchtvochtigheid in uw woning op een gezond niveau. Ventileren doet u niet door 1 keer per week de ramen een half uur open te zetten. Goede ventilatie moet 24 uur per dag plaatsvinden. Dit kan door kleine ramen die constant openstaan, ventilatieroosters of door mechanische afzuiging. Met goede ventilatie voorkomt u niet alleen condens op uw ramen, maar houdt u ook de lucht in uw woning gezond. Er is een constante toevoer van schone lucht en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Vergeet daarnaast niet om uw ramen en deuren af en toe een paar minuten wijd open te zetten om uw woning goed te luchten.

ventileren

Condens tussen uw ruiten

Zit de condens niet aan de binnenkant van uw ramen, maar tussen de ruiten? Dit duidt op een lek in de dubbele beglazing. Hierdoor komt er vocht tussen de glaspartijen en beslaan de ramen. Door het lek verliest de beglazing ook direct haar isolerende werking. Een lek in dubbel glas kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een productiefout, onjuiste plaatsing van het glas of simpelweg door ouderdom. Een lek in uw dubbele beglazing valt niet te repareren en dit betekent dat u genoodzaakt bent het glas in uw ramen te vervangen.

Condens aan de buitenkant van uw raam

Als de condens zich aan de buitenkant van uw raam bevindt, hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken. Dit duidt namelijk op perfecte isolatie. De ruit is warm aan de binnenkant, maar blijft koud aan de buitenkant, waardoor de vochtige lucht van buiten beslaat op de buitenste glasplaat. Condens op de buitenkant van uw raam is niet te voorkomen en verdwijnt vanzelf weer.

condens op ramen

Maak uw woning weer gezond

Heeft u vaak last van condens aan de binnenkant van uw raam of tussen uw ruiten? Dan doet u er verstandig aan om stappen te ondernemen. Hiermee voorkomt u dat het probleem groter wordt in de toekomst en creëert u tevens een gezondere leefomgeving voor iedereen in huis. Pak de condens op uw ramen aan en uw woning zal u dankbaar zijn.

3.2/5 - (10 stemmen)