Houtrot in kozijnen

Houtrot in kozijnen kan ontstaan door een hoog vochtgehalte in het hout. Hoe voorkomt u houtrot? En hoe kunt u bestaande beschadigingen in uw kozijnen repareren?

Houtrot

Houtrot

Als u houten kozijnen heeft, dan kunt u te maken krijgen met houtrot. Dit is een beschadiging die ontstaat door vocht in het hout. Houtrot herkent u aan:

  • Verkleuring van hout
  • Zachte plekken
  • Krimpen en loslaten van stukjes hout
  • Schade aan de verflaag (barsten, blaasvorming en onthechting)

Wilt u weten of er sprake is van houtrot, dan kunt u dit controleren met een vochtmeter of door met een stompe priem in het hout te prikken. Als het hout zacht is en afbrokkelt, dan gaat het om houtrot.

Wat is de oorzaak?

Houtrot ontstaat bij een vochtgehalte van meer dan 21% in combinatie met een temperatuur van 18 graden. Vocht is dus de oorzaak. Het vocht komt in het hout doordat de onderdelen onvoldoende beschermd worden door slecht onderhouden schilderwerk, open naden en/of verouderde kit en stopverf. Daarnaast speelt de kwaliteit van het hout een rol. Kozijnen van zachthout zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor schimmel dan hardhout.

Onderhouden is voorkomen

U kunt houtrot voorkomen door het schilderwerk van uw kozijnen goed te onderhouden. Goed schilderwerk beschermt het hout tegen vocht. We adviseren u daarom om het houtwerk op tijd van een nieuwe verflaag te laten voorzien. Scheuren, barsten en het doffer worden van verf wijzen erop dat schilderwerk slecht wordt. Controleer daarnaast de kitnaden en de omtrekspeling (ruimte) tussen ramen en kozijnen regelmatig. De omtrekspeling moet ongeveer 4 mm zijn en voorkomt klemmen.

Tip: Zorg voor permanente ventilatie, zoals ventilatierooster, om te voorkomen dat vocht van binnenshuis in het hout trekt.

Repareren kozijnen

Is er sprake van houtrot in uw kozijnen, dan kunt u dit (laten) repareren. Een handig stappenplan:

  1. Verwijder slechte verflagen
  2. Frees het aangetaste deel hout weg, inclusief een deel van het gezonde hout
  3. Behandel de plek met impregneermiddel
  4. Vul het gat op met bijvoorbeeld 2 componenten houtreparatiemiddel

Let op: is het beschadigde deel groter dan de vuist van uw hand, dan kunt u dat deel van het kozijn beter laten vervangen.

Toch vervangen

Als uw kozijnen slecht onderhouden zijn en er sprake is van meerdere of grote plekken houtrot, dan kunt u beter voor het vervangen van uw kozijnen kiezen. Ook als u enkel glas in draairamen wilt laten vervangen door dubbele beglazing, is vervanging de beste keuze. Oude draairamen kunnen het gewicht van dubbel glas namelijk niet dragen. Nieuwe kozijnen zijn sterk en bovendien goed geisoleerd en inbraakwerend.

Zijn uw kozijnen nog goed?

Vraagt u zich af of uw kozijnen nog goed genoeg zijn? Als u hier nog meer vragen over heeft, stel ze gerust. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen!

Rate this post