Kozijnen in monumenten

Kozijnen in monumenten vragen specifieke aandacht als het gaat om onderhoud of vervanging. Welke keuzes kunt u maken en waar houdt u rekening mee?

Monumenten

Kozijnen zijn ontstaan aan het einde van de 15e eeuw. Pas dan gaat het om een apart houten kozijn en niet meer alleen een gat in de gevel. Veel gebruikt hout is eiken, voor kwetsbare onderdelen, en grenen, voor minder kwetsbare onderdelen. Woont u in een monumentaal huis, dan vragen raamkozijnen speciale aandacht. In dit artikel geven we daarom meer informatie over:

  • De verschillende modellen
  • Het onderhoud van kozijnen
  • Vervanging
  • Verbetering isolatie

De verschillende modellen

Het model kozijn dat toegepast is, is afhankelijk van het bouwjaar van uw huis. De eerste kozijnen waren kruiskozijnen met daarin kleine ruitjes die door lood bij elkaar gehouden werden: glas in lood. Later volgden de schuif-, roeden- en boogramen. Omdat de roeden sterker werden, konden de glasruiten groter gemaakt worden. Een veel toegepast model is het T-raam, waarbij er sprake is van een bovenlicht en een opgedeeld onderraam. Draairamen zien we eigenlijk pas vanaf begin 1900.

Kruiskozijn

Het onderhoud van kozijnen

Roedenraam

Onderhoud van houten kozijnen is erg belangrijk voor de levensduur van het materiaal. De onderdelen worden beschermd tegen weer en wind door verf. Als u het schilderwerk 2 keer per jaar schoon maakt met een lauw sopje, gaat het langer mee. Gemiddeld heeft goed onderhouden schilderwerk eens per 5 jaar weer een nieuwe laag verf nodig.

Boogramen

Tip: Voor het schilderen van monumenten gelden vaak (kleur) voorschriften. Vraag dit van tevoren na bij uw gemeente.

Vervanging

De vervanging van kozijnen is in het geval van een monument altijd aan voorschriften gebonden. Denk daarbij aan het behoud van het huidige uiterlijk en het gebruik van (hard)hout.

T-kozijnen

Het is daarom verstandig om een professionele kozijnenspecialist in te schakelen, die ervaring heeft met monumenten. Zo bent u verzekerd van een goed en mooi resultaat. We adviseren u om altijd meerdere offertes aan te vragen, omdat de prijzen aanzienlijk kunnen verschillen. Een vergelijk kan u dus een (forse) besparing opleveren.

Verbetering isolatie

Gaat het alleen om de verbetering van de isolatie van uw huis, dan kan het vervangen van de beglazing een slimme overweging zijn. Maar wat als het zware, dikke dubbel glas niet in de bestaande kozijnen past of u daar geen toestemming voor krijgt? U heeft dan grofweg 2 mogelijkheden:

Speciaal isolatieglas

Dit gelaagde enkelglas heeft een vergelijkbare uitstraling als historisch glas, maar is wel dikker en heeft een speciale folie tussen de glaslagen. De isolatiewaarde hiervan is erg goed.

Voorzetramen

Voorzetramen worden op de bestaande ramen bevestigd. Dit kan zowel aan de buiten- als binnenkant zijn. Het kan handig zijn om voor een constructie met scharnieren te kiezen, zodat u makkelijk bij het onderliggende glas kunt. Verder is ventilatie tussen de glaslagen een belangrijk aandachtspunt.

Specifieke vragen

Heeft u specifieke vragen met betrekking tot de kozijnen voor monumenten, die hierboven nog niet behandeld zijn? We zijn benieuwd naar uw ervaring en vragen.

4.3/5 - (3 stemmen)