Raamfolie

Wilt u meer uit uw huidige ramen halen met slechts een kleine investering? Dan biedt raamfolie de perfecte uitkomst. Lees hier meer over de verschillende soorten folie voor uw ramen.

Wat is raamfolie?

Raamfolie is een flinterdunne folie die u op uw glas plakt. Waarom kiezen voor glasfolie? De reden verschilt per soort folie. Wilt u bijvoorbeeld uw energierekening verlagen? Dan kiest u voor isolatiefolie. Maar ook voor decoratieve doeleinden kan folie voor uw ramen ideaal zijn. Lees hieronder meer over veel voorkomende soorten raamfolie:

  • veiligheidsfolie
  • isolatiefolie
  • warmtewerende en zonwerende folie
  • decoratiefolie
  • privacyfolie

Raamfolie

Veiligheidsfolie

Inbraakwerende of veiligheidsfolie heeft 1 doel: het veiliger maken van uw woning. De raamfolie houdt de stukken glas bij elkaar wanneer uw beglazing breekt. Hiermee voorkomt u rondvliegend glas en schade aan uw interieur of nog erger, uw gezinsleden. Daarnaast maakt het voor inbrekers een stuk moeilijker om uw woning binnen te dringen. De folie is overigens volledig transparant en belemmert dus niet uw zicht naar buiten. Veiligheidsfolie is een goedkoop alternatief voor gelaagd glas, maar biedt uiteraard niet dezelfde kwaliteit.

Veiligheidsfolie

Isolatiefolie

Heeft u enkel glas in uw woning? Dan gaat er veel warmte verloren door uw ramen en dit ziet u terug in een hoge maandelijkse energierekening. De beste manier om dit probleem aan te pakken is door uw kozijnen te vervangen en HR++ glas te plaatsen. Dit is een kostbare, maar rendabele investering. Wilt of kunt u momenteel geen nieuwe kozijnen laten plaatsen? Dan is isolerende raamfolie een goede tussenoplossing. Isolatiefolie houdt de warmte in de zomer buiten en in de winter juist binnenshuis. Dit heeft een positief effect op uw energierekening en uw wooncomfort. Desondanks is isolerende raamfolie geen volwaardig alternatief voor isolatieglas en bereikt u niet dezelfde isolatiewaarde.

Warmtewerende en zonwerende folie

Warmtewerende en zonwerende raamfolie komen vooral in de zomermaanden goed van pas. Deze raamfolies houden de warmte en UV-stralen voor een groot deel tegen, waardoor u niet afhankelijk bent van zonwering. Zonwerende folie weert daarnaast de zonnestralen die voor reflecties op uw computer of televisie kunnen zorgen. Er is echter ook een nadeel aan warmtewerende en zonwerende folie: ook in de winter houden ze een deel van de warmte tegen, terwijl een goede winterzon uw stookkosten in de winter juist omlaag kan brengen.

raamfolie

Decoratiefolie

Heeft u altijd al gedroomd van glas-in-lood ramen, maar vindt u de kosten te hoog? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor decoratiefolie. Door de raamfolie over uw beglazing te plakken creëert u in een handomdraai een glas-in-lood look, de uitstraling van gezandstraald glas of een mooi decoratief patroon op uw ramen.

Privacyfolie

Wilt u de inkijk in uw woning verminderen maar niet de hele dag met de gordijnen dicht zitten? Privacyfolie zorgt dat voorbijgangers niet meer naar binnen kunnen gluren, maar u behoudt wel de lichtinval in uw woning. Privacyfolie heeft vaak een matte afwerking en kan tevens als decoratieve raamfolie worden gebruikt.

raamfolie

Hoe breng ik de folie op mijn ramen aan?

Heeft u de juiste soort folie voor uw ramen in huis? Dan is het tijd om deze aan te brengen. Raamfolie brengt u op de binnenkant van uw ramen aan. Een grote mate van nauwkeurigheid is vereist, een foutje is achteraf namelijk nauwelijks nog te corrigeren. Het aanbrengen van raamfolie doet u in 3 stappen:
Stap 1: maak de ramen schoon
Voordat u de raamfolie aanbrengt, dient u uw ramen grondig te reinigen en te ontvetten. Hierdoor blijft de raamfolie goed zitten en weet u zeker dat er achteraf geen permanente viezigheid zichtbaar is op uw ramen.
Stap 2: op maat maken van de folie
Meet uw raam op en snij de raamfolie in de juiste afmetingen met een stanleymes of een schaar. Let op: snij de raamfolie in eerste instantie liever iets te ruim. Liever iets bijknippen dan de hele raamfolie weggooien, omdat u net iets te krap heeft geknipt.
Stap 3: plaats de raamfolie
Vervolgens kunt u de folie op uw raam plakken. Maak de beglazing eerst vochtig met een verstuiver. Hierdoor kunt u de raamfolie nog iets verschuiven tijdens het plaatsen. Breng de raamfolie van boven naar onder voorzichtig aan. Besproei het raam vervolgens nogmaals met water en gebruik een liniaal of ramenwisser om de raamfolie glad te strijken. Het water verdampt vanzelf en daarna zit de raamfolie goed vast.

raamfolie

Raamfolie of nieuwe ramen?

Twijfelt u tussen raamfolie of nieuwe ramen? De beste keuze is afhankelijk van uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld dat uw woning goed geïsoleerd is? Dan is het vervangen van uw ramen door goed isolerende kozijnen en HR++ glas de beste manier. Raamfolie biedt namelijk nooit dezelfde isolatiewaarde als isolatieglas. Vindt u de prijzen voor nieuwe kozijnen echter te hoog? Dan is raamfolie een geschikte tijdelijke oplossing. Raamfolie heeft u namelijk al voor € 10 per m². Ook voor bijvoorbeeld decoratieve doeleinden kan folie op uw ramen een mooie toevoeging zijn aan uw woning. Raamfolie is daarnaast altijd weer te verwijderen. Al met al is raamfolie dus een goede manier om meer uit uw ramen te halen.

3.3/5 - (3 stemmen)