Kozijnen kopen

Oude kozijnen isoleren niet goed meer, waardoor er kou uw woning binnenkomt. Om dit te voorkomen, is het verstandig om na verloop van tijd nieuwe kozijnen te kopen. Lees in dit artikel alles wat u moet weten voordat u nieuwe kozijnen koopt.

Kozijnen prijzen

Het is slim om u goed te verdiepen in de kozijnen prijzen, voordat u nieuwe kozijnen koopt. Hoe hoog de kosten van kozijnen zijn, is onder andere afhankelijk van de materialen. Aluminium kozijnen zijn duurder dan houten kozijnen, terwijl de prijzen van kunststof kozijnen juist weer lager liggen dan aluminium en hout. Ook is er een prijsverschil tussen prefab kozijnen of kozijnen op maat. Bekijk in dit overzicht de gemiddelde kosten voor kozijnen vervangen per m2 inclusief montage, btw en HR++ glas.

MateriaalAfmetingPrijs (inclusief montage, btw en HR++ glas)
Kunststof kozijnen100cmx100cm€ 700 - € 800
Houten kozijnen100cmx100cm€ 750 - € 900
Aluminium kozijnen100cmx100cm€ 800 - € 950
Stalen kozijnen100cmx100cm€ 1.100 - € 1.200

Of u één nieuw raamkozijn wilt of dat u overal in huis de kozijnen wilt vervangen, de prijzen lopen flink uiteen. Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor nieuwe kozijnen in uw woning? Vraag hier snel en vrijblijvend meerdere op maat gemaakte offertes aan bij vakspecialisten uit de buurt. U ontvangt binnen 2 werkdagen meerdere offertes van vakspecialisten bij u in de buurt. Op deze manier vergelijkt u eenvoudig de prijzen van meerdere aanbieders, en kiest u voor de offerte die u het meest aanspreekt.

kozijn kopen standaard

Soorten kozijnen

Er zijn verschillende soorten kozijnen te koop, die allemaal voor- en nadelen hebben. Ook de prijs van de kozijnen verschilt hierdoor sterk van elkaar. Hieronder worden de verschillende soorten kozijnen toegelicht. Zo ziet u welke voor- en nadelen er bij een bepaalde materiaalsoort kozijn horen en maakt u onderbouwd een keuze bij het kozijnen kopen.

MateriaalVoordelenNadelen
Houten kozijnen+ Authentieke en warme uitstraling
+ Overschilderen in eigen kleur mogelijk
+ Relatief goedkoop
- Minder inbraakwerend
- Veel onderhoud nodig
Kunststof kozijnen+ Relatief goedkoop
+ Isoleert goed
+ Onderhoudsvriendelijk
- Overschilderen is lastig, maar mogelijk
- Reparatie is lastig en duur
Aluminium kozijnen+ Onderhoudsvriendelijk
+ Luxe uitstraling
+ Inbraakwerend
+ Isoleert goed
- Relatief hoge aanschafprijs
- Overschilderen niet mogelijk
Stalen kozijnen+ Inbraakwerend
+ Luxe uitstraling
+ Isoleert goed
- Relatief hoge aanschafprijs
- Overschilderen niet mogelijk

Kunststof kozijnen kopen

In Nederland zijn kunststof kozijnen het populairst. Een groot voordeel van kunststof kozijnen kopen is dat de prijs aanzienlijk lager ligt dan die van houten kozijnen. Daarnaast is de isolatiewaarde van kunststof kozijnen in de laatste jaren sterk verbeterd en zijn de kozijnen niet tot nauwelijks meer te onderscheiden van hardhouten kozijnen. Ook gaan kunststof kozijnen tot wel 50 jaar mee, terwijl er minder onderhoud voor nodig is dan bij andere soorten.

Houten kozijnen kopen

Houten kozijnen zijn te onderscheiden in zachthouten kozijnen en hardhouten kozijnen. Zachthouten kozijnen kopen is voordeliger, maar ze gaan minder lang mee. De hardhouten kozijnen hebben een lange levensduur, maar verliezen toch steeds meer terrein aan de duurzamere en goedkopere soorten zoals kunststof. Toch is het houten kozijn nog steeds erg geliefd door de authentieke en warme uitstraling. In vergelijking tot de andere soorten hebben houten kozijnen relatief veel onderhoud nodig. Controleer de kozijnen elk jaar op beschadigingen en breng elke 5 jaar een nieuwe verflaag aan om houtrot tegen te gaan.

Aluminium kozijnen kopen

Aluminium kozijnen hebben een strakke en moderne uitstraling. Het materiaal is echter arbeidsintensief om te produceren, waardoor aluminium kozijnen kopen erg duur is. Vooral mensen die graag zwarte kozijnen willen, besluiten aluminium kozijnen te kopen, omdat deze in de fabriek al hun kleur krijgen. Let wel op dat overschilderen bij aluminium kozijnen niet mogelijk is, in tegenstelling tot kunststof en houten kozijnen. Het aluminium kozijn begint weer toe te nemen in populariteit, ondanks dat deze soort vroeger vooral bekend stond als slecht isolerend. Tegenwoordig zorgt de thermische onderbreking in aluminium kozijnen ervoor dat het kozijn altijd op kamertemperatuur blijft.

zwarte kozijnen aluminium

Stalen kozijnen kopen

Stalen kozijnen zijn de duurste te kopen kozijnen in de markt. Dit heeft te maken met het feit dat er weinig vraag naar is en fabrikanten ze minder produceren. Daarnaast maakt de kozijnspecialist stalen kozijnen op maat. Stalen kozijnen werden vroeger met name gebruikt in dure grachtenpanden en villa’s vanwege de goede isolatie, luxe uitstraling en duurzaamheid. Vandaag de dag zijn de grootste redenen om stalen kozijnen te kopen de unieke uitstraling en sterkte van het materiaal.

Vergelijking kozijnen materialen

Om de verschillen tussen de soorten kozijnen overzichtelijk te maken, licht onderstaande tabel de verschillen uit. Zo ziet u gelijk of de materiaalsoort voldoet aan uw eisen voor nieuwe kozijnen.

 Kunststof kozijnenHouten kozijnenAluminium kozijnenStalen kozijnen
Aanschafprijs++++++++++
Isolatiewaarde+++++++++++
Duurzaamheid++++++++++++
Onderhoud+++++++
Veiligheid++++++++

Kozijnen laten plaatsen

Kozijnen vervangen laat u het beste over aan een vakspecialist. Een kozijn vervangen is een klus die kennis en ervaring vereist. Zonder het juiste gereedschap loopt u het risico dat u de kozijnen beschadigt voordat ze geplaatst zijn. In sommige gevallen beschadigt u zelfs de gevel, wat zorgt voor hoge kosten. Om te voorkomen dat er een kozijnreparatie nodig is of u nieuwe kozijnen moet kopen, is het verstandig om de klus uit te besteden aan een vakman.

Het grootste voordeel van het uitbesteden van kozijnen plaatsen is dat u tot 15 jaar garantie krijgt op de kozijnen door de leverancier. Mocht u toch van plan zijn de kozijnen te kopen en zelf te plaatsen, zorg dan dat u zich van tevoren goed inleest en over de juiste materialen beschikt. Als er eenmaal schade is aangebracht is het in de meeste gevallen duurder om dit te repareren dan het in eerste instantie is om de klus uit te besteden.

 

kleine raamkozijnen kopen

Bespaartips voor kozijnen kopen

Een kozijn plaatsen is een dure klus, waardoor besparen altijd mooi meegenomen is. Zo is het tegenwoordig mogelijk om zelf uw kozijn in elkaar te zetten met een kozijn bouwpakket. Een kozijn maken met een bouwpakket zorgt voor een besparing op transport- en montagekosten die al snel oploopt tot de helft van het totaalbedrag. Toch is het niet aan te raden om zelf een kozijn te maken. In plaats daarvan leest u hier relevante bespaartips voor het kozijnen kopen.

  • Vraag subsidie aan

Sinds september 2016 is er een nieuwe regeling voor huiseigenaren en VvE’s om subsidie te ontvangen voor energiebesparende maatregelen. Tegenwoordig zijn subsidies lang niet allemaal meer landelijk geregeld, dus het is de moeite waard om te kijken of u met een gemeentelijk bepaalde subsidie kunt besparen op nieuwe kozijnen kopen. Op de site van Rijksoverheid checkt u snel of u hiervoor in aanmerking komt.

  • Profiteer van kwantumkorting

Nieuwe kozijnen kopen is een flinke investering. Het is daarom fijn om zoveel mogelijk te besparen op de kosten. Door in één keer alle kozijnen in huis te laten vervangen bespaart u flink op vaste kosten zoals gereedschap- en voorrijkosten. Of vraag in de buurt eens rond of er buren van plan zijn om ook nieuwe kozijnen te kopen, waarmee u het project kunt combineren.

  • Besparen op lange termijn

Besparen is iets dat ook op de langere termijn werkt en dit gaat ook op bij kozijnen kopen. Bespaar in eerste instantie niet op het glas, want goed isolerend glas levert een jaarlijkse besparing op die zomaar oploopt tot € 200. Kies ook altijd voor kozijnen met een keurmerk, zodat u een kwaliteitsgarantie heeft. Kozijnen zonder keurmerk zijn dan wel goedkoper, maar gaan ook een stuk minder lang mee. In Nederland zijn de keurmerken VKG, KOMO en SKG toonaangevend voor kwaliteit.

  • Offertes vergelijken

De prijzen voor het plaatsen van kozijnen verschillen per leverancier flink. De ene leverancier biedt de kozijnen goedkoop aan, maar heeft weer hoge vaste kosten. Terwijl de andere leverancier dit juist weer andersom heeft. Het kan daarom geen kwaad om de prijs van meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken zodat u zeker weet dat u een goede prijs betaalt en niet voor onverwachte kosten komt te staan.

 

De prijzen van kozijnenspecialisten lopen flink uiteen. Om de exacte prijs voor uw project te weten te komen is het verstandig om op maat gemaakte offertes aan te vragen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van vakspecialisten bij jou in de buurt en ontvang tot wel 5 offertes. Vergelijk de verschillende offertes om een goed beeld te krijgen van het aanbod per specialist. Zo kiest u altijd voor het bedrijf met het beste aanbod en geniet u binnenkort van prachtige nieuwe kozijnen.