Kunststof kozijnen schilderen

Kunststof kozijnen staan er om bekend dat ze onderhoudsvrij zijn en dat u ze juist niet hoeft te schilderen. Toch schilderen sommige mensen hun kunststof kozijnen, omdat ze een andere kleur kozijnen willen of omdat de kozijnen lelijk zijn geworden.

Prijzen kunststof kozijnen laten schilderen

De prijzen voor het schilderen van kunststof kozijnen hangen van een aantal zaken af. Ten eerste is het van belang of u de binnenkozijnen of de buitenkozijnen wilt laten schilderen, of allebei. Een andere factor is het oppervlak van de kozijnen dat geschilderd moet worden en de staat van de kozijnen. In de tabel geven wij u een overzicht van de prijzen voor het laten schilderen van uw kunststof kozijnen.

Laten schilderen buitenPrijs incl. btw, arbeidskosten en verf
Appartement€ 1000 - € 2500
Tussenwoning€ 1500 - € 2600
Hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning€ 1500 - € 3100
Vrijstaande woning€ 6000 - € 12.000

In deze tabel gaat dus om een gemiddelde totaalprijs voor het laten schilderen van al de kozijnen per woningtype.

Laten schilderen binnenPrijs incl. btw, arbeidskosten en verf
Vierkante meter prijs€ 30 - € 40
Per kozijn€ 20
Per deur€ 50

De prijzen in de tabel zijn dus inclusief de arbeidskosten voor een schilder. Het gemiddelde uurloon van een schilder ligt tussen de € 35 en € 45.

Schilder

Extra kosten

Buiten deze kosten kunnen er nog andere kosten bijkomen. Hierbij kunt u denken aan voorrijkosten. De afstand die de schilder moet rijden naar uw huis en de eventuele parkeerkosten hebben hier invloed op. Daarnaast heeft een schilder soms een steiger nodig, als u bijvoorbeeld de kozijnen in uw dakkapel wilt laten schilderen. De kosten hiervan zijn vaak niet in de prijs inbegrepen, maar worden op een offerte wel vermeld.

Prijzen kunststof kozijnen zelf schilderen

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf uw kunststof kozijnen te schilderen. U moet dan wel een aantal zaken aanschaffen. Deze zaken staan in de tabel.

Zelf schilderen Prijs per liter (+/- 13 m²)
Hechtprimer / grondverf€ 20 - € 40
Verf€ 20 - € 50
Schilderspakket (kwast, roller, verfbakje en strijkblik)€ 12 - € 18

Extra kosten

Naast deze kosten kunnen er nog wat kosten bijkomen. Er zijn namelijk nog een aantal materialen die u eventueel nodig heeft:

  • schoonmaakmiddel
  • ontvetter
  • schuurpapier
  • afplaktape
  • eventuele steiger of ladder

Het kan zijn dat u deze producten al in huis heeft, maar anders kunt u dit gewoon kopen bij een bouwmarkt. Op de steiger of ladder na, liggen de bedragen voor deze producten niet hoog.

Man geniet van geschilderde kunststof kozijnen

Zelf schilderen of laten schilderen?

Het schilderen van kunststof kozijnen is een nauwkeurige en tijdrovende klus. Als u het zelf doet kunt u geld besparen, maar het zal u wel veel tijd kosten. Ook is het belangrijk dat u alles goed uitvoert, zodat de kozijnen niet beschadigd raken en alles netjes afgewerkt is. Bovendien moet u rekening houden met dat het gevaarlijk kan zijn om de kozijnen zelf te schilderen, vooral als u een woning heeft met meerdere verdiepingen. U moet dan op een ladder gaan staan of zelfs op een steiger. Als u niet zo handig bent met dit soort klussen of niet zoveel tijd heeft kunt u het beste een schilder inschakelen. Een schilder heeft verstand van zaken en binnen enkele dagen is alles mooi geschilderd. Hier staat natuurlijk wel een hoger bedrag tegenover.

Vervangen

Wilt u uw kunststof kozijnen schilderen, omdat ze niet zo mooi meer zijn? Als dit komt door slijtage of ouderdom kan het verstandig zijn om de kozijnen te vervangen. Het (laten) schilderen van kunststof kozijnen is een behoorlijke investering en het is zonde als u uw kozijnen toch binnen een aantal jaar moet vervangen. Om de goedkoopste aanbieder te vinden van kunststof kozijnen, raden wij u aan gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Binnen 2 werkdagen ontvangt u dan tot wel 5 offertes van verschillende kozijnspecialisten. Deze offertes kunt u vervolgens zelf naast elkaar leggen en de goedkoopste aanbieder uitkiezen. Met het vergelijken van offertes kunt u tot wel € 4.000 besparen op een klus van € 10.000!

Stappen kunststof kozijnen schilderen

Of u de kozijnen zelf schildert of laat schilderen, het proces kent dezelfde stappen.

Stap 1 – schoonmaken

Als eerste is het belangrijk om de kunststof kozijnen schoon te maken. Het is belangrijk om een product te gebruiken waar geen silicone aan is toegevoegd. Silicone zorgt er namelijk voor dat de verf niet zal hechten aan het kunststof. Heeft u dit product toch gebruikt? Maak de kozijnen dan opnieuw schoon en voeg een anti-siliconemiddel toe aan het sopje. Voor het schoonmaken kunt u het beste een vloeibare, neutrale zeep gebruiken. Vervolgens kunt u eventuele plekken afplakken.

Stap 2 – schuren

Vervolgens kunt u de kozijnen lichtjes schuren. U kunt zowel droog als nat schuren. Na het schuren is het belangrijk om het stof te verwijderen.

Stap 3 – ontvetten

Daarna is het van belang om de kunststof kozijnen te ontvetten. De meeste standaard schoonmaakmiddelen hebben de eigenschap dat ze ontvetten.

Geschilderde kunststof kozijnen

Stap 4 – Hechtprimer

Als de kunststof kozijnen schoon en droog zijn kunt u de hechtprimer aanbrengen. In plaats van hechtprimer kan ook grondverf worden gebruikt. Zorg ervoor dat u een speciale primer koopt voor kunststof. Kunststof reageert namelijk op temperatuursverschillen en kan daardoor rekken en krimpen. Het is belangrijk dat de verf mee kan bewegen.

Als u graag donkere kozijnen wilt, is het verstandig om of een donkere primer te kopen of om donkere verf aan de primer toe te voegen. De donkere kleur zal nu veel beter tot recht komen.

Stap 5 – Schuren

Als de primer is opgedroogd, moet u de kozijnen nog een keer lichtjes opschuren. U kunt het beste schuurpapier gebruiken met een kleine korrel. Dit zijn schuurpapieren met korrel 180 en 240. Als u een te grote korrel gebruikt, kunnen de kozijnen beschadigd raken. Zorg er vervolgens weer voor dat het stof wordt verwijderd.

Stap 6 – Schilderen

Als laatste kunt u uw kozijnen echt gaan schilderen. Controleer eerst op een klein stukje of de verf goed dekt en mooi opdroogt. Qua verf kunt u een gewone buiten- of binnenverf gebruiken. Over het algemeen heeft de verf twee lagen nodig om goed te dekken. U kunt dan ook het beste twee dunne laagjes aanbrengen. Laat de verf vervolgens goed drogen. Het duurt ongeveer twee weken voordat de tweede laag helemaal is opgedroogd. Raak de kozijnen in deze periode zo min mogelijk aan en maak ze dan ook niet schoon.

Duurzaamheid

Als u uw kunststof kozijnen heeft geschilderd, zal de verf ongeveer 10 tot 12 jaar goed blijven. De kozijnen kunnen daarna hun glans en kleur verliezen en de verf kan gaan krijten. De kunststof kozijnen kunnen dan dus het beste opnieuw worden geschilderd. Door het verven van de kunststof kozijnen neemt het onderhoud toe. Als uw kunststof kozijnen aan het verslijten zijn en u wilt een andere kleur, kunt u het beste nieuwe kunststof kozijnen kopen in de kleur naar uw wens.

Garantie

Als u nieuwe kunststof kozijnen aanschaft, geeft de kozijnspecialist vaak een garantie van ongeveer 10 à 15 jaar. Het kan zijn dat deze garantie verloopt, als u uw kozijnen gaat schilderen. Vraag dit dus van te voren na bij u kozijnspecialist en maak voor u zelf de juiste afweging.

Nieuwe kunststof kozijnen

Wilt u uw kozijnen in een ander kleur, maar wilt u ze toch niet (laten) schilderen? U kunt dan het beste nieuwe kunststof kozijnen kopen, vooral wanneer uw huidige kozijnen al aan het slijten zijn. Om goede, maar goedkope kunststof kozijnen te vinden, raden wij u aan gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Binnen 2 werkdagen ontvangt u dan tot wel 5 offertes van verschillende kozijnspecialisten in uw regio. Deze offertes kunt u vervolgens zelf met elkaar vergelijken en de goedkoopste aanbieder uitkiezen. Met het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen op uw kunststof kozijnen.

Katjes bij geschilderd kunststof kozijn