Kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, maar toch ontkomt u er niet aan om ze minstens één keer per jaar schoon te maken. In dit artikel bespreken we hoe het moet.

Prijzen kunststof kozijnen schoonmaken

Het schoonmaken van kunststof kozijnen kan voor sommige mensen een lastige klus zijn. Misschien bent u niet goed ter been of heeft u ramen op een hoge afstand van de grond. Het kan dan verstandig zijn om uw kozijnen te laten schoonmaken. De prijs van het laten schoonmaken van uw kunststof kozijnen hangt met name af van het aantal kozijnen en de afmetingen. In de tabel hieronder geven wij u een indicatie van het laten schoonmaken van alle kozijnen per soort woning. Bij deze prijzen is het wassen van uw ramen en de btw inbegrepen.

Soort woningPrijs incl. btw en ramen wassen
Rijtjeshuis€ 16,50 - € 23,50
Twee-onder-een-kapwoning€ 23,50 - € 35
Vrijstaande woningvanaf € 35

Heeft u nog geen kunststof kozijnen, maar zou u die wel graag willen? Als u wilt, kunnen wij u in contact brengen met verschillend kozijnspecialisten. Door het gratis en vrijblijvend aanvragen van offertes, ontvangt van maximaal 5 verschillende kozijnspecialisten een offerte. Deze offertes kunt u vervolgens met elkaar vergelijken en zelf de voordeligste aanbieder uitkiezen. Met het vergelijken van kozijnspecialisten kunt u tot wel 40% besparen!

Waarom kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, maar moeten toch af en toe worden schoongemaakt. De kunststof kozijnen krijgen anders namelijk een rommelige uitstraling door vuil, aanslag en weersinvloeden. Ook is het mogelijk dat wanneer de kunststof kozijnen een lange tijd (enkele jaren) niet worden schoongemaakt, het vuil in het kozijn kan trekken. Het is nu erg lastig dit vuil te verwijderen.

Schoonmaken en waxen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen kunt u het beste 1 à 2 keer per jaar schoonmaken. U kunt dit bijvoorbeeld combineren met het wassen en zemen van uw ramen. Het schoonmaken is heel gemakkelijk, u heeft alleen een handwarm sopje nodig en een doekje. Als schoonmaakmiddel kunt bijvoorbeeld allesreiniger gebruiken. Vervolgens gaat u met het doekje over de kozijnen heen en ze zijn weer schoon! Vergeet hierbij niet de hoekjes en de onderdorpel mee te nemen. De onderdorpel is de onderste rand van het kozijn, bij de vensterbank. Dit zijn vaak verzamelplaatsen voor vuil en spinnetjes. Vervolgens kunt u eventueel uw kozijnen nog waxen. Doordat er een waxlaagje op de kozijnen zit, kan vuil zich minder goed hechten en blijven uw kozijnen langen schoon. Vraag wel vooraf aan uw kozijnspecialist of uw kunststof kozijnen bestand zijn tegen wax.

Kunststof kozijnen schoonmaken

Scharnieren en hang- en sluitwerk schoonmaken

Bij het schoonmaken van uw kunststof kozijnen is het belangrijk de scharnieren en het hang- en sluitwerk niet te vergeten. Bij achterstallig onderhoud kan er veel vuil tussen de scharnieren komen, waardoor het raam kan gaan piepen. De onderdelen kunt u 1 à 2 keer per jaar invetten met teflonspray. Het niet verstandig om olie te gebruiken, want dit trekt vuil aan. Mochten de scharnieren echt niet goed meer bewegen, dan is het aan te raden een kozijnspecialist in te schakelen en er naar te laten kijken. Wellicht moeten er dan onderdelen vervangen worden.

Don’ts

Er zijn een aantal zaken die u niet mag doen bij het schoonmaken van kunststof kozijnen:

  • gebruik geen schuursponsje
  • gebruik geen schurend schoonmaakmiddel
  • gebruik geen agressief schoonmaakmiddel (bijv. spiritus en chloor)
  • gebruik geen auto-onderhoudsproducten, deze zijn te agressief

Het beste kunt u uw kunststof kozijnen dus gewoon schoonmaken met een handwarm sopje en een doekje. Voor het waxen kunt u speciale kozijnwax gebruiken, deze is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Een goedkoper alternatief is autowas of boenwas, deze producten werken ook prima. Maar controleer eerst bij uw kozijnspecialist of uw kunststof kozijnen bestand zijn tegen wax.

Houten kozijnen schoonmaken

Heeft u houten kozijnen die veel onderhoud vragen en bent u dat zat? Of hebben uw kozijnen last van houtrot? Laat dan uw houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen hoeft u enkel schoon te maken met een sopje. U heeft nu bijvoorbeeld niet meer het gedoe van het schilderen van de kozijnen. Naast dat dit werk erg arbeidsintensief is, is het ook prijzig. Voor de uitstraling hoeft u ook geen houten kozijnen meer te nemen, tegenwoordig zijn er kunststof kozijnen met houtnerf patroon. Kunststof kozijnen zijn nu haast niet meer te onderscheiden van houten kozijnen.

Voordelige kunststof kozijnen

Om de voordeligste kunststof kozijnen te vinden, raden wij u aan gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. U ontvangt tot wel 5 kunststof kozijnen offertes van verschillende specialisten. Deze offertes kunt u vervolgens zelf naast elkaar leggen en de goedkoopste aanbieder uitkiezen. Met het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen op het vervangen van uw kozijnen. Wilt u zeker zijn van de beste deal? Controleer dan of de vakspecialisten in het bezit zijn van bijvoorbeeld het KOMO-keurmerk of VKG-keurmerk. Zo weet u zeker dat u goed zit.

Kunststof kozijnen schoonmaken woning