Ramen

Ramen zijn een belangrijk onderdeel van uw woning. De beste ramen zijn sfeervol, isolerend, én zorgen voor ventilatie. Hoe vindt u deze ramen en welke kosten zitten hieraan verbonden? Dat leest u hier.

Kozijn, raam en ruit: de verschillen

Kozijnen, ramen en ruiten zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Logisch, de verschillende onderdelen zitten dicht bij elkaar en worden vaak als één geheel gezien. Er zit echter een verschil tussen een kozijn, raam en een ruit. Lees hieronder een korte toelichting per onderdeel:

  • Kozijn: het frame waarin een raam wordt geplaatst.
  • Raam: het bewegende deel in het kozijn. Kozijnen met ramen worden ook wel raamkozijnen genoemd.
  • Ruit: de beglazing.

Benieuwd naar waar de verschillende onderdelen in een raamkozijn zich bevinden? Kijk dan naar de onderstaande afbeelding.

Ramen vervangen

Hoeveel kost een raam?

Laat u nieuwe ramen plaatsen? Dan bent u vast benieuwd naar de kozijnen prijzen. De exacte prijzen van ramen verschillen per situatie. Wat voor soort ramen laat u plaatsen, hoe groot zijn deze ramen en welk glastype kiest u? Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de prijs. Wanneer u uw ramen laat vervangen, is het verstandig om ook meteen uw kozijnen en beglazing in de klus mee te nemen. Doordat u de gehele klus in één keer uit laat voeren, betaalt u in verhouding minder aan arbeidskosten. De prijzen voor het laten plaatsen van een raam, inclusief kozijnen, isolatieglas én arbeidskosten ziet u hieronder.

Soort raamOppervlakteGem. prijs (incl. btw, montage en HR++ glas)
Kunststof raam1 m²€ 700 - € 800
Houten raam1 m²€ 750 - € 900
Aluminium raam1 m²€ 800 - € 950

Zoals u ziet zijn de kosten afhankelijk van de materiaalsoort. Zo is een kunststof raam goedkoper in aanschaf dan een aluminium raam. Wilt u alle ramen in uw woonkamer laten vervangen met een totale oppervlakte van 12 m²? Houd dan rekening met een totaalprijs van ongeveer € 9.000. Bij deze prijs is alles inbegrepen, u profiteert dus ook meteen van isolerende HR++ beglazing en de montage door een ervaren specialist. Kiest u juist voor aluminium ramen? Reken dan op een totaalprijs van ongeveer € 10.500.

Bent u toe aan nieuwe ramen in uw woning en benieuwd naar de exacte kosten? Hier komt u snel achter. Binnen 2 minuten vult u ons korte offerteformulier in en vervolgens ontvangt u binnen slechts 2 werkdagen prijsinformatie van maximaal 5 aanbieders bij u in de regio. Doordat u meerdere offertes ontvangt, vergelijkt u de verschillende specialisten eenvoudig met elkaar. Zo ziet u snel welke specialist de laagste prijzen en de beste kwaliteit biedt. Het aanvragen van offertes is daarnaast geheel kosteloos en vrijblijvend. Mocht u na het aanvragen van de offertes toch besluiten om af te zien van de klus, is dit dus geen enkel probleem. Wilt zeker zijn dat uw vakspecialist de juiste papieren heeft? Controleer dan of hij in het bezit is van een keurmerk. Met het KOMO-keurmerk of VKG-keurmerk weet u zeker dat u goed zit.

Ramen vervangen kosten

Materiaalsoorten ramen

Wilt u nieuwe ramen in uw woning? U heeft de keuze uit verschillende materiaalsoorten. Het is gebruikelijk om een raam van hetzelfde materiaal te nemen als uw kozijnen. De meeste mensen kiezen voor één van de volgende materiaalsoorten:

  • kunststof ramen: onderhoudsarm en voordelig in aanschaf
  • aluminium ramen: zeer sterk, onderhoudsarm, duurder in aanschaf
  • hardhout ramen: erg duurzaam, warme uitstraling, geschikt voor buitenkozijnen
  • zachthout ramen: makkelijk te bewerken, goedkoper dan hardhout, vragen meer onderhoud

Ramen

Verschillende bedieningsmogelijkheden

Heeft u het juiste materiaal gevonden, dan maakt u de keuze voor het soort raam. Het grootste verschil tussen raamsoorten zit in de manier waarop ze openen en sluiten. Houd daarbij altijd rekening met 3 belangrijke vragen: hoe wilt u uw raam kunnen openen, hoe ver moet het raam open kunnen, en welke kant op? Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden:

  • kantelraam
  • draairaam
  • schuifraam

uitzetraamKantelraam

Een kantelraam is aan de boven- of onderkant of in het midden verbonden aan uw kozijn. Kantelramen komen veel voor in schuine daken, maar zijn ook zeer geschikt als ventilatieraampje voor de badkamer of het toilet.

DraairaamDraairaam

Wilt u uw een ruimte zo goed mogelijk luchten, dan is een draairaam een goede keuze. Draairamen kunnen namelijk volledig openen. Kies zelf of de ramen naar binnen of naar buiten toe open draaien. Als het raam zich niet op de begane grond bevindt, is een naar binnen draaiend raam makkelijker schoon te houden. Het voordeel van een naar buiten draaiend raam is weer dat het uw gordijnen of luxaflex niet in de weg zit. Wilt u een raam dat zowel kan kantelen als draaien? Kies dan voor een draai/kiepraam.

schuifraamSchuifraam

Heeft u een kleine kamer en heeft u alle ruimte hard nodig? Overweeg dan schuiframen op een railsysteem. Omdat zij geen draai- of kantelbeweging maken, hebben ze maar beperkte ruimte nodig.

Isolatieglas

Kiest u voor nieuwe ramen, kies dan ook direct voor isolerende beglazing. Waar oude ramen soms niet breed genoeg zijn voor dubbel of driedubbel glas, zijn alle nieuwe modellen zeer geschikt voor isolatieglas. De meeste mensen kiezen voor HR++ glas in hun ramen. HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan standaard dubbel glas, met een flinke energiebesparing tot gevolg. Maar u houdt niet alleen meer geld over aan het einde van de maand, doordat HR++ glas nauwelijks nog warmte laat ontsnappen zit u er zelfs in de koudste winter nog heerlijk warm en comfortabel bij.

Kinderen raam

Alleen de ramen vervangen?

Als uw raamkozijnen nog in goede staat zijn, is het plaatsen van alleen nieuwe ramen een optie. De bewegende delen en de beglazing worden dan gedemonteerd en vervangen door nieuwe profielen. Hierbij is het wel vereist dat de nieuwe profielen goed aansluiten op het oude kozijn. Om deze reden is het vaak beter om beide onderdelen te vernieuwen.

De voordeligste ramen vindt u eenvoudig

Bent u benieuwd naar het kostenplaatje voor nieuwe ramen? Hier komt u makkelijk achter door ons korte offerteformulier in te vullen. Vervolgens ontvangt u gratis én vrijblijvend offertes van maximaal 5 aanbieders in uw regio. Deze offertes legt u thuis rustig naast elkaar om te zien welke specialist u de beste prijs biedt. Door het vergelijken van offertes bespaart u tot wel 40% op de kosten, met slechts een paar minuten werk. Dat is nog eens snel geld verdienen. U ontvangt enkel offertes van betrouwbare en ervaren specialisten, waardoor u niet alleen profiteert van lage prijzen, maar ook van een mooi eindresultaat. Vul dus snel ons offerteformulier in en geniet dit jaar nog van uw voordelige, isolerende én sfeervolle ramen.

Kozijnen woning