Kozijnen soorten

Kozijnen hebben een belangrijke functie binnen uw leefomgeving, want ze laten licht en lucht toe tot uw woning. Welke soorten kozijnen zijn er en wat is hun functie?

Prijzen

Bij het vervangen van uw kozijn wordt vaak ook uw raam en ruit vervangen. De prijs voor uw kozijnen is dus samengesteld uit de kosten voor deze onderdelen. Deze prijzen kunnen per aanbieder verschillen. Om u een beeld te geven hebben we een aantal richtprijzen (inclusief glas en BTW) van verschillende soorten kozijnen voor u op een rijtje gezet:

  • Vast raam van 60 x 60 cm vanaf € 90.
  • Draai-kiepraam van 60 x 60 cm vanaf € 200.
  • Vast raam van 150 x 150 cm € 350.

Vaak wordt het kozijn op maat gemaakt speciaal voor uw woning. Het is daarom aan te raden om exacte prijsinformatie aan te vragen voordat u uw definitieve keuze maakt. Let op: de prijzen kunnen sterk verschillen per specialist. Wilt u de exacte prijzen van verschillende aanbieders vergelijken en hierdoor tot wel 40% besparen op uw kozijnen? Vul dan ons offerteformulier in en binnen 2 dagen heeft u gratis en vrijblijvend offertes van tot wel 5 aanbieders in uw regio in huis.

kozijnen uitleg

Wat is de functie van kozijnen?

Kozijnen zijn de omranding van een ruit, raam of deur. Ze zijn ingebouwd in de muur van een huis en zorgen er voor dat ruiten, ramen en deuren op hun plaats blijven. De functie van een kozijn is om licht en lucht in uw woning te brengen. De afbeelding laat zien waar de onderdelen zich precies bevinden.

Soorten kozijnen

Er zijn verschillende soorten kozijnen waar u uit kunt kiezen als u nieuwe kozijnen wilt plaatsen. Zo kunt u kiezen uit bijvoorbeeld kunststof, hout, aluminium of staal.
Deze materialen hebben unieke eigenschappen en voordelen. Zo is kunststof zeer onderhoudsarm en isoleert het goed. Ook aluminium is onderhoudsarm. Het kan net zoals staal eenvoudig grote ruiten dragen. Een voordeel van hout is dat het te bewerken is en dat het een levensduur kan hebben van wel 75 jaar.

De belangrijkste eigenschappen van de soorten kozijnen op een rijtje:

  • Kunststof: onderhoudsarm, goede isolatie
  • Aluminium: onderhoudsarm, sterk
  • Hout: bewerkbaar, lange levensduur
  • Staal: onderhoudsarm, sterk

Kozijnen soorten

Goede isolatie

Als u een nieuw kozijn laat plaatsen, dan kan de isolatie van uw woning daardoor sterk verbeteren. Zo zijn tegenwoordig alle soorten geschikt voor isolatieglas. Het nieuwe materiaal in combinatie met dit glas kan een goede isolatie en flinke besparingen opleveren. Er gaat namelijk minder warmte verloren, waardoor u minder hoeft te stoken. Zo kunt u bijvoorbeeld met kunststof kozijnen met isolatieglas tot wel € 250 per jaar besparen op uw energierekening.

Ramen

Nadat u een soort heeft gekozen, kunt u het type raam afstemmen op uw woonwensen. Als u bijvoorbeeld veel ventilatiemogelijkheden wilt, dan zult u eerder kiezen voor draai-kiepramen dan voor vaste kozijnen. En voor het kozijn in uw woonkamer kunt u hele andere wensen hebben dan voor het raampje in uw douche. De plaats waar het raam moet komen in uw woning kan dus een belangrijke rol spelen rol bij uw keuze voor het type ramen.

Offertes vergelijken voor 40% prijsvoordeel

Wilt u uw kozijn vervangen, dan is het verstandig om diverse kozijnenspecialisten te vergelijken. Uw prijsvoordeel kan namelijk wel oplopen tot 40%. Wij raden u daarom aan om offertes aan te vragen van verschillende aanbieders voor uw kozijnen.