Kozijnhout

Kozijnhout is speciaal hout voor uw kozijnen. Vind uit welk kozijnhout het meest geschikt is voor uw kozijnen en het best aansluit op uw wensen.

De kozijnhout prijzen per duurzaamheidsklasse

De kosten van kozijnen hangen grotendeels samen met de duurzaamheidsklasse van het kozijnhout. Alle houtsoorten zijn onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen. De klasse zegt hoe goed het hout bestand is tegen vocht en schimmels. Hierbij is 1 de hoogste klasse en 5 de laagste. Hout uit de lagere klassen zal dus sneller rotten dan hout uit de hogere klassen.

De onderstaande tabel geeft u een overzicht van de populairste houtsoorten en de bijbehorende prijzen.

KozijnhoutDuurzaamheidsklasse(n)Startprijzen voor kozijn van 60 x 60 cm
Afzelia1€ 130
Afrormosia1€ 130
Merbau2€ 100
Meranti2 t/m 4€ 100
Vuren/grenen4 of 5€ 90

Voor de exacte prijs in uw situatie kunt het beste meerdere prijsopgaves aanvragen door hierboven uw postcode in te vullen.

Kozijnhout

Wat is kozijnhout?

Onder kozijnhout vallen houtsoorten die gebruikt kunnen worden om een houten kozijn te maken. Dat klinkt logisch, maar niet alle houtsoorten hebben de juiste eigenschappen om er kozijnen van te maken. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat het hout goed te bewerken is.

Als u niet te veel wilt betalen voor uw kozijnen, dan is het van belang om na te gaan op welke plek ze komen en welke duurzaamheidsklasse daar goed bij past. We maken hierbij een onderscheid in de keuze tussen:

  • hout voor binnenshuis
  • hout voor buitenshuis

Kozijnhout voor binnenshuis

Als u nieuwe binnenkozijnen wilt, dan kunt u vaak volstaan met het zachtere kozijnhout uit duurzaamheidsklasse 4 of 5. Binnenshuis komt het materiaal namelijk nauwelijks in aanraking met weersinvloeden. Uiteraard kunt u ook hout uit de hogere klassen kiezen, maar zachthouten kozijnen van vuren of grenen hebben meestal een lagere aanschafsprijs.

Kozijnhout voor buitenshuis

Als u buitenshuis een kozijn gaat vervangen, dan is kozijnhout met een duurzaamheidsklasse 1 t/m 3 zeker aan te raden. Deze harde houtsoorten trekken namelijk niet snel krom als ze voortdurend blootgesteld staan aan weersinvloeden. Een goede keuze kan merbau of meranti zijn, omdat de kosten veelal lager liggen dan afzelia en afrormosia. Merbau of meranti zijn de populairste soorten hout voor hardhouten kozijnen.

Kozijnhout: Bestand tegen vocht

Als u kozijnen vervangt die bijzonder veel belast kunnen worden door het weer, dan adviseren wij u kozijnhout uit duurzaamheidsklasse 1 of 2 te nemen. Zo zal een erker, doordat hij uitsteekt, veel met vocht in aanraking komen. Dan kan bijvoorbeeld afzelia of afromosia een goede keuze zijn. Deze soorten zijn zeer sterk en erg goed bestand tegen vocht.

Kunststof met het uiterlijk van kozijnhout

Als u vooral geïnteresseerd bent in het uiterlijk van kozijnhout en weinig onderhoud wilt, dan kunnen kunststof kozijnen met een houtnerf-patroon voor u een goede keuze zijn. U heeft dan de onderhoudsvoordelen van kunststof met het uiterlijk van hout.

Offertes aanvragen voor de beste prijs

De prijzen van kozijnen kunnen per kozijnspecialist wel 40% verschillen. Het is dus verstandig om een offerteaanvraag te doen bij meerdere kozijnspecialisten. Zo geeft u uzelf de mogelijkheid om de beste prijs voor het kozijnhout te kiezen.

Kozijnhout voor woning